Cat dureaza o emotie cand dureaza?

In mod obisnuit, emotiile trec si vin destul de repede. Asa ca, daca nu suntem atenti la noi insine, aproape ca nu ne dam seama ce amalgam traim in interiorul nostru. Exista insa si situatii in care suntem coplesiti de aceeasi emotie, de care parca nu reusim sa scapam. De ce unele emotii dureaza mai mult si altele mai putin? Care este emotia care dureaza cel mai mult? Ce anume influenteaza durata unei emotii? Sunt intrebari la care au incercat sa raspunda Philippe Verduyn si Saskia Lavrijse intr-o cercetare realizata in 2015 si publicata in revista “Motivation and Emotion”.

Autorii au investigat 27 de emotii, printre care adimiratia, disperarea, compasiunea, supararea, rusinea, frica, entuziasmul, dezgustul, speranta, bucuria, gelozia, mandria, surpriza, recunostinta, pictiseala, iritarea, mandria, vinovatia.

La studiu au luat parte 233 de persoane, media de varsta fiind de 17 ani. Participantii au fost rugati sa isi aminteasca cand au trait fiecare din cele 27 de emotii in parte si cam care a fost durata acesteia.

Verduyn si Lavrijse au observant ca durata unei emotii este influentata de importanta pe care subiectul o acorda evenimentului care ii declanseaza respectiva emotie. Astfel ca emotiile de scurta durata sunt asociate cu evenimente mai putin importante.

Mai mult, durata emotiei este influentata si de prezenta sau absenta ruminatiei (adica cat de des se gandeste cineva la ceea ce i s-a intamplat).

Cercetatorii au concluzionat ca dintre toate emotiile, supararea dureaza cel mai mult, iar rusinea, surpriza, frica sau dezgustul sunt printre cele mai scurte emotii.

Oamenii tind sa asocieze supararea cu evenimente care au un impact pe termen lung asupra vietii lor. De aceea este emotia care dureaza cel mai mult. Daca rusinea sau  dezgustul dureaza mai putin de 30 de minute, supararea este traita si cate 120 de ore! Adica dureaza de 240 de ori mai mult.

2 gânduri despre &8222;Cat dureaza o emotie cand dureaza?&8221;

  1. Pop Mihai zice:

    Supărarea și sora ei mai mare,adică mânia,sunt principalii vinovați de cele mai multe cazuri de moarte prematură și de Accident Vascular Cerebral .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.