Ce te tine legat de copil (in atentia tatilor!)

Oxitocina este cunoscuta ca “hormonul dragostei”. Etimologic inseamna “nastere usoara”. De ce? Deoarece cu cat nivelul acestui hormon este mai ridicat, cu atat nasterea este mai usoara pentru femeie. Tot oxitocina este cea care contribuie la atasamentul mamei fata de bebelus.

Dar acesta nu este un articol despre femei, ci despre barbati. Mai precis despre tatici si ce se intampla in creierele lor odata cu aparitia copiilor.

S-a tot vorbit despre schimbarile hormonale si neuronale la care sunt supuse femeile in primii ani dupa ce devin mame.

De ce se intampla cu barbatii? Un grup de oameni de stiinta de la Emory University a cercetat felul in care tatii se ataseaza de proprii lor copii. La studiu au luat parte 30 de barbati, tati a unor micuti cu varste de pana la doi ani. La jumatate dintre participanti li s-a administrat oxitocina sub forma de spray nazal, iar celorlalti li s-a administrat placebo.

Apoi, tuturor barbatilor li s-au aratat fotografii cu proprii lor copii, cu copii necunoscuti si cu adulti necunoscuti. Cu ajutorul imagisticii functionale prin rezonanta magnetica (fMRI), cercetatorii au urmarit ce se intampla in creierele participantilor cand vad fotografii din cele trei categorii.

In cazul barbatilor care au primit oxitocina, atunci cand li s-au aratat imaginile cu copiii lor, s-a observat o intensificare a activitatii in regiunile cerebrale asociate cu recompensa si empatia.

Ce inseamna acest lucru? Invazia hormonala nu ii ocoleste nici pe proaspetii tatici si ea are rolul de a-i face sa se ataseze de copii lor si sa participe la ingrijirea lor.

Oxitocina (bat-o vina!) sau, mai precis, nivelul ei explica de ce unii tati sunt implicati in cresterea copiilor si altii nu.

Un gând despre &8222;Ce te tine legat de copil (in atentia tatilor!)&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.